Kérem adja meg az e-mail címét!


Email küldése az ügyfélszolgálatnak.

home Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. sitemap

Híreink

Programváltozás!

A 2012.05.10. 14:00-15:00-kor meghirdetett "Kardiológiai Intenzív Terápia: Kitekintés Európára" c. szekció új időpontja


2012.05.11. Péntek, 12:45-13:45

Helyszíne: GOTTSEGEN GYÖRGY terem

Üléselnökök: Piróth Zsolt, Zima Endre

Intervencios-Munkacsoport-banner-2015

Új meta-analyzis a TAG kezelés mérés alapján történő korrekciójáról

Az International Jounal of Cardiology hasábjain jelent meg Aradi Dániel tollából az általa koordinált nemzetközi kooperatív meta-analízis eredményeit összefoglaló közlemény. A meta-analyzis a TAG mérés alapján végzett aggregációgátló kezelést vizsgáló tanulmányok elemzésével foglalkozik.


A vizsgálat ismertetése és a vele kapcsolatos vita a tctmd.com-on.

Az akut coronariaszindróma (ACS) kórélettanában a vérlemezkék aktivációja és aggregációja kulcsszerepet játszik, így az acetilszalicilsav kiegészítéseként alkalmazott clopidogrel csökkenti a recidiváló cardiovascularis események arányát az ACS miatt a kórházban gyógyszerrel vagy percutan coronariaintervencióval (PCI) kezelt betegek esetében.

A thrombocyta P2Y12 ADP- receptor irreverzibilis gátlója, a clopidogrel aggregáció gátló hatása lassan alakul ki, mérsékelt potenciállal rendelkezik, és thrombocyta aggregáció gátlás tekintetében nagy különbségek mutatkoznak. Ennek eredményeként számos clopidogrellel kezelt betegben elégtelen az aktív metabolit képződés, és korlátozott mértékű az ADP-receptor gátlás. Ezen betegek körében a megszokott dózisú clopidogrel nem elégséges a thrombocyta aktivitás gátlására, a “high on-treatment” thrombocyta reaktivitás (HTPR) fenotípust létrehozva. Számos önálló tanulmány és két metaanalízis szerint a HTPR szoros összefüggést mutat a cardiovascularis halálozással, myocardiális infarktussal és stent thrombózissal a PCI-n átesett betegek körében.

 

A vizsgálat célja az ismételt, vagy emelt dózisú clopidogrel, prasugrel vagy glycoprotein IIb/IIIa gátló alkalmazásának, vagyis az intenzifikált thrombocyta aggregáció gátló kezelés hatásosságának és biztonságosságának meghatározása volt a standard dózisú clopidogrel alkalmazásával szemben. Az ide vonatkozó irodalom áttekintése során 2008 és 2011 között 4213 beteget magába foglaló 10 klinikai tanulmányt elemeztünk. Az intenzifikált protokol alkalmazása a cardiovascularis halálozás, a stent thrombózis és a myocardialis infarctus előfordulását szignifikánsan csökkentette (p<0.01). Az intenzifikált, illetve a standard dózisú kezeléseket összehasonlítva nem volt különbség a vérzéses szövődmények tekintetében (p=0.44).

Ezen eredmények azt sugallják, hogy a HTPR egy befolyásolható kockázati faktor PCI után, és az intenzifikált P2Y12 ADP- receptor gátló kezelés csökkentheti a thromboticus zövődmények előfordulását HTPR betegekben.

BEJELENTKEZÉS (SSL)

Keresés

Eseménynaptár

Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Nincsenek események